Extra saftiga kanelbullar med pumpa

Extra saftiga kanelbullar med pumpa
Foto: Köket.se
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Extra saftiga kanelbullar med pumpa

21 ingredienser

1 h + jäsning

De här goda kanelbullarna blir extra saftiga tack vare pumpapuré. Ett smart och gott tips att testa nästa gång det vankas bullbak.

Ingredienser

portioner

Kalljäst deg

  • 50 g jäst
  • 500 g mjölk, kall
  • 300 g pumpapuré, skalad kokt, mixad pumpa (Okido eller Muscatpumpa)
  • 200 g strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 200 g smör, mjukt
  • ca 800-850 g vetemjöl (Warbokvarn)

Pumpkinpieremonsfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör, mjukt
  • 20 g strösocker
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk kardemummakärnor, mortalde

Pensling

  • 1 ägg
  • rörsocker
  • 0,5 dl pekannötter, hackade
  • 0,5 dl pistagenötter, hackade
  • 4 msk lönnsirap (eller 3 msk brunsirap och 1 msk vatten blandat)

Gör så här

Kalljäst deg

  1. Blanda alla ingredienser till degen, arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet och 5 minuter på medelhastighet.
  2. Lägg degen i en stor bunke. Sätt plast över bunken och sätt in den i kylen över natten.

Pumpkinpieremonsfyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda med alla övriga ingredienser.

Sockerlag

  1. Koka upp socker, vatten och glykos.

Utbakning

  1. Kavla ut degen ca 45x35 cm och bred på fyllningen.
  2. Vik ihop degen på längden och skär 3 cm breda remsor.
  3. Skär varje remsa i tre tunna remsor, skär nästan ända upp men lämna 0,5 cm så att remsorna sitter ihop. Fläta varje remsa och rulla ihop dem. Lägg bullarna i smorda muffinsplåtar.
  4. Låt jäsa under en bakduk i två timmar i rumstemperatur.

Pensling

  1. Pensla bullarna med ägg och strö över socker samt nötter.
  2. Grädda bullarna näst längst ner i ugnen i ca 8-10 minuter.
  3. Pensla med lönnsirap eller sirap och vatten direkt när bullarna tas ut ur ugnen.
  4. Låt bullarna svalna i 5-10 minuter i formen. Flytta sedan över bullarna på ett galler så att dem inte blir fuktiga i formen.