Ezme - Turkisk tomatsallad

Ezme - Turkisk  tomatsallad
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Ezme - Turkisk tomatsallad

14 ingredienser

Tomatsallad med sivri, lök, färska örter, tomatpuré och granatäpplesirap. Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det. /Zeina

Ingredienser

portioner
  • 6 röda och mogna tomater
  • 5 sivripaprika (turkisk paprika)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 rödlök (eller 4 salladslökar)
  • 1 knippe persilja
  • 1 liten knippe färsk mynta
  • 1-3 chilifrukter
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk paprikapuré
  • 2 msk granatäpplesirap
  • 4-5 msk olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen.
  2. Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan.
  3. Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till.
  4. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen.
  5. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Servera med med bröd eller som en dippsås vid maten. Salladen klarar sig i kylen i ca 7 dagar.