Skala, halvera och skiva löken tunt. Lägg i en skål med isvatten. Ansa, halvera och skär fänkålen tunna skivor. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Lägg fänkål och äpple i isvattnet. Låt ligga i vattnet medan du fortsätter med resten.
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Häll av kikärtorna.
Mixa samtliga ingredienser som ska vara i falafeln i en matberedare till en slät kräm. Smaka av med salt.
Värm olja i en kastrull till 180 grader. Forma bollar av smeten med sked eller för hand.
Fritera dem i omgångar i oljan. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
Häll av de blötlagda grönsakerna, låt rinna av väl. Blanda med citronsaft, rapsolja, salt och valnötter.
Rör ihop yoghurten med rapsolja och salt.
Servera falafel i bröd tillsammans med sallad, yoghurt och färsk persilja.