Falude med glass

Falude med glass
Foto: TV4

Falude med glass

Av: Mahin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h + frystid

Dessert med sockrad stärkelse, hemgjord glass och melon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Mild hemgjord vaniljglass

  • 1 tsk saffran
  • 1 dl rosenvatten
  • 5,5 dl grädde
  • 2 dl ströscoker
  • 4 ägg
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 300 g pistagenötter

Falude

  • 400 g stärkelse
  • 2 l vatten
  • 300 g strösocker

Tillbehör

  • melon

Gör så här

Glass

  1. Häll upp 0,5 dl grädde på ett fat eller iskuber. Frys i 20 minuter.
  2. Blanda saffran och rosvatten och låt det ligga i 5 minuter.
  3. Tillaga glassen (socker, ägg, vaniljsocker och 5 dl grädde) med hjälp av en glassmaskin. Tillsätt sedan rosvatten/saffran-mixen till glassen och lägg tillbaka den i frysen.
  4. Ta sedan ut den frysta grädden och hacka den i små bitar, blanda med glassen och servera med pistachnötter strött ovanpå.

Falude

  1. Stärkelsen blandas med 2 liter vatten och kokas i ca 20 min.
  2. Sila ner stärkelsen i iskallt vatten (förslagsvis genom potatispress) – det kalla vattnet gör att det separeras.
  3. Blanda sen med socker. Äts tillsammans med glass och melon.