Falukorv med västerbottenstuvade makaroner

NYHET
Falukorv med västerbottenstuvade makaroner
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Falukorv med västerbottenstuvade makaroner

17 ingredienser

Klassisk vardagsmiddag där de stuvade makaronerna får extra god smak av zucchini och Västerbottensost.

Ingredienser

  • 500 g falukorv
  • rapsolja
  • 50 g smör

Västerbottenstuvade makaroner

  • 4 dl makaroner
  • 1 gul lök
  • 1 zucchini
  • 20 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk (3 %)
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 klyfta vitlök, fint riven
  • 1 kruka färsk persilja, grovt hackad

Smör- och citronkokt purjolök

  • 1 purjolök
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • 1 citron, pressad saft

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Finhacka zucchinin. Fräs lök och zucchini mjuka utan att de tar färg i rapsolja.
  2. Koka makaronerna enligt anvisning på paketet.
  3. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa hela tiden till det börjar koka. Låt koka svagt under omrörning några minuter. Dra åt sidan och vispa ner ost. Smaka av med salt.
  4. Vänd ner makaroner, zucchini, sambal oelek och riven vitlök, smaka av med salt igen. Avsluta innan servering med hackad persilja
  5. Ansa och skär purjolöken i grova strimlor. Koka upp smör, vatten och citronjuice i en kastrull. Tillsätt purjolöken och låt den koka mjuk. Salta.
  6. Skär falukorven i skivor. Värm rapsolja i en stekpanna på medelvärme, lägg i smöret och låt det tystna. Stek falukorven gyllenbrun och härlig på bägge sidor.
  7. Bottna en tallrik med stuvade makaroner, lägg korven ovanpå och toppa med purjolök.