Klassisk vardagsmiddag där de stuvade makaronerna får extra god smak av zucchini och Västerbottensost.
Ingredienser
500 g falukorv
rapsolja
50 g smör
Västerbottenstuvade makaroner
4 dl makaroner
1 gul lök
1 zucchini
20 g smör
0,75 dl vetemjöl
6 dl mjölk (3 %)
150 g Västerbottensost, riven
2 tsk sambal oelek
1 klyfta vitlök, fint riven
1 kruka färsk persilja, grovt hackad
Smör- och citronkokt purjolök
1 purjolök
50 g smör
0,5 dl vatten
1 citron, pressad saft
Gör så här
Skala och finhacka löken. Finhacka zucchinin. Fräs lök och zucchini mjuka utan att de tar färg i rapsolja.
Koka makaronerna enligt anvisning på paketet.
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa hela tiden till det börjar koka. Låt koka svagt under omrörning några minuter. Dra åt sidan och vispa ner ost. Smaka av med salt.
Vänd ner makaroner, zucchini, sambal oelek och riven vitlök, smaka av med salt igen. Avsluta innan servering med hackad persilja
Ansa och skär purjolöken i grova strimlor. Koka upp smör, vatten och citronjuice i en kastrull. Tillsätt purjolöken och låt den koka mjuk. Salta.
Skär falukorven i skivor. Värm rapsolja i en stekpanna på medelvärme, lägg i smöret och låt det tystna. Stek falukorven gyllenbrun och härlig på bägge sidor.
Bottna en tallrik med stuvade makaroner, lägg korven ovanpå och toppa med purjolök.