Falukorv- och blomkålsgratäng

POPULÄRT
koket.se
Falukorv- och blomkålsgratäng
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Falukorv- och blomkålsgratäng

14 ingredienser

En krämig gratäng fylld med falukorv och blomkål med smak av pepparrot, dill och lagrad ost. Jättegod att servera nykokt potatis.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g falukorv, tärnad
  • 500 g blomkål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk pepparrotsvisp
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 knippe färsk dill
  • 1 citron, saften och skalet rivet (ekologisk)
  • 3 msk rapsolja
  • ca 50 g lagrad ost, t ex gruyere
  • salt

Till servering

  • 800 g delikatesspotatis, kokta

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk. Sätt ugnen på 200 grader varmluft med grillfunktion.
  2. Skär falukorven i stora tärningar. Stek den i olja i en stekpanna så att den får färg och yta. runtom. Lägg över i en ugnssäker form.
  3. Skär ner blomkålen i mindre buketter. Stek den i olja i en stekpanna så att också den får lite färg och blir lite mjuk.
  4. Lägg över blomkålen i formen med korven.
  5. Smält smör till såsen i en mindre kastrull. Tillsätt mjölet och vispa runt. Tillsätt sedan mjölken och grädden successivt tills du har en slät och fin sås.
  6. Smaksätt såsen med dijon, pepparrotsvisp och finrivet citronskal.
  7. Slå såsen över korven ock blomkålen i formen. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen tills den fått fin färg och blomkålen är mjuk, ca 8-10 minuter.
  8. Servera med kokt potatis och plockad dill.