Fannys fyllda krabba

Fannys krabba med krispig sallad
Foto: Tv4
Fanny Werngren
Fanny Werngren

Fannys fyllda krabba

Av: Fanny Werngren

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

1 h

Har du testat krabba tidigare? Den här festliga rätten är en riktig fullträff!

Ingredienser

portioner

Krabba

  • 1 krabba, kokt
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • krabbskal (utom huvudet)
  • 750 ml champagne
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 100 g smör

Kall sallad

  • 1 äpple (granny smith)
  • 1 dl kålrabbi
  • 0,5 dl fänkål
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • salt
  • peppar

Chiliolja

  • 1 dl neutral rapsolja
  • 2 chilifrukter
  • salt

Dillolja

  • 1 dl neutral olja
  • 1 kruka dill
  • 10 blad spenat
  • salt

Uppläggning

  • ätbara blommor

Gör så här

Krabba

  1. Skala krabban och behåll huvudet som ska bli en skål.
  2. Lägg köttet i en skål och skalet i en annan separat skål.
  3. Finfördela köttet, hacka det lite om det är för stora bitar.
  4. Smaka av med citron, salt och peppar.

Sås

  1. Finhacka schalottenlök och stek i smör tills det är mjukt (använd en matsked av smöret).
  2. Lägg i skalet från krabban och stek det med löken i någon minut.
  3. Häll på champagnen och låt reducera.
  4. Koka upp grädde i en separat kastrull. Koka på låg värme så den reduceras fortare.
  5. När champagnen och grädden reducerats till hälften silar du bort skalet från krabban.
  6. Häll ner buljongen i grädden och smaka av med vinäger, salt, peppar och paprikapulver.
  7. Avsluta med en klick smör.
  8. Häll ner såsen i en sifon fram till servering.

Kall sallad

  1. Skala äpplet och kålrabbin. Hacka ner dem i små bitar och lägg bitarna i kallt isvatten.
  2. Skiva fänkål tunt och lägg ner i samma vatten, använd gärna mandolin.
  3. Hacka dillen fint.
  4. Sila av vattnet och blanda allt i en skål med salt och peppar.

Chiliolja

  1. Värm upp olja till 80 grader.
  2. Häll ner oljan i en mixer.
  3. Hacka chilin och ta bort kärnorna. Lägg ner chilin i mixern.
  4. Mixa i 2 minuter, sila av med silduk och salta.

Dillolja

  1. Värm upp oljan till 60 grader.
  2. Häll ner oljan i en mixer tillsammans med dill och spenat.
  3. Mixa i ca 2 minuter och sila sedan av med silduk.
  4. Avsluta med att salta.

Uppläggning

  1. Tvätta huvudet/skalet från krabban.
  2. Ta fram en tallrik och häll på sten (eller rock salt) så att skalet står stabilt som en skål.
  3. Fyll på med den kalla salladen och lägg i lagom mycket krabba så att även såsen får plats.
  4. Testa så att såsen rinner ut bra ur sifonen. Fördela såsen så den täcker allt krabbkött.
  5. Ringla över lite chiliolja och lite dillolja.
  6. Dekorera med blommor.