Får i kål- wontons med äpple i buljong

Får i kål med buljong wontons
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Får i kål- wontons med äpple i buljong

18 ingredienser

2 h

Jonas Svensson bjuder på himmelskt goda fårknyten av wontonark tillsammans med kål, äpple och ingefära och hemkokt buljong sätter fin smak på hösten.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fårkött (nacke, bog eller lår, gärna på ben)
  • vetemjöl
  • 5 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 vitkål (spetskål eller vitkål)
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 knippe färska örter
  • 1 tsk stjärnanis
  • 2 msk soja (avsmakning av buljong)
  • 4 lagerblad
  • salt
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk sambal badjak
  • 2 msk färskost
  • 16 wontonplattor
  • 1 knippe gräslök
  • smör (till stekning)
  • olja (till stekning)

Gör så här

  1. Börja med att mjöla köttet.
  2. Värm sedan upp en stekpanna.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Stek köttet i olja och smör.
  5. Lägg över köttet i en kastrull.
  6. Stek sedan löken i samma stekpanna som köttet. Fräs kort innan du häller i 1.5 liter vatten och kokar ur stekpannan.
  7. Häll lökblandningen över köttet i kastrullen.
  8. Skiva kålen och lägg ner i kastrullen med köttet (gärna så att det ligger i lager i kastrullen).
  9. Tillsätt även alla kryddor.
  10. Låt sjuda i minst 1,5-2 timmar.
  11. Plocka därefter upp köttet och plocka ner det i mindre bitar. Sila även av buljongen.
  12. Hacka kålen fint och blanda med ingefära, sambal och färskost.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Fyll sedan wontonarken med blandning, vik ihop och sjud dessa i vatten i 3 minuter.
  15. Servera med varm buljong och toppa med finskuren gräslök.