Farligt god gös

Farligt god gös
Foto: Cipper Olausson
Martin Nordh
Martin Nordh

Farligt god gös

Av: Martin Nordh

Från: Grillmästarna

14 ingredienser

45 m

Grillad gös som fylls med fänkål, persilja och citron och sen blir smörbakad. Serveras med ett underbart fänkålssmör.

En fisk är till 2 personer som vill ha en go'kväll med ett par glas vin. Vill man ha mer mat så grilla till mer fänkål. /Martin

Ingredienser

portioner
  • 1 hel men tömd gös
  • 3 dl grädde
  • 1 knippe persilja
  • 100 g smör
  • 1 fänkål, grillad
  • 0,5 citron, grillad
  • 1 purjolök
  • salt
  • peppar
  • halster, att grilla i

Kryddsmör

  • 100 g smör
  • 0,25 fänkål, grillad
  • 1 klyfta citron, grillad
  • 1 msk fänkålsdill

Gör så här

  1. Starta grillen och ta bort alla fjäll på gösen.
  2. Lägg gösen i grädde och se till att hela fisken täcks. Lyft upp fisken på ett rent skärbräde. Salta ordentligt utanpå och inuti.
  3. Lägg ett par stora strimlor äkta smör inne i fisken. Fyll med persilja, grillad citron och grillad fänkål lika mycket av varje tills den blir full. Olika stora fiskar behöver olika mycket. Salta lite till inuti sedan lägger du gösen i halster eller kör utan.
  4. Grilla direkt, det ska vara medelvarmt i grillen, tills du får en fin yta. När du får en fin yta på fisken så lägger du gösen med några klickar smör på på några purjolöksblad ovanför glöden. Det gör att gösen behåller sin fina yta medan smöret smälter ner och ger en fantastisk grillsmak av smöret som bränns.
  5. Medan den grillas så rör du ihop ett kryddsmör på fänkålsdill, grillad fänkål, grillad citron (saften), salt och peppar. Om det är stora bitar kvar från fänkålen så lägg ut blandningen på en skärbräda och hacka och smaka av med salt, peppar och ev mer citron.
  6. När gösen uppnår 48 grader vid benet lyfter du av den för att sedan vila 5 min så stiger den till 52 och är då helt perfekt.
  7. Lägg upp fisken på en planka med purjolöken, grillad fänkål och grillad citron. Garnera med persilja eller dill. Smaklig måltid!