3 dl kalvbuljong (eller vatten och 2 msk konc fond)
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
Servering
potatis, nykokt
gräddsås
rårörda lingon
Gör så här
Strimla vitkålen och bryn i omgångar tillsammans med olja, smör och sirap tills kålen mjuknat och fått lite färg. Lägg över i bunke, salta, peppra och rör om.
Koka riset och låt svalna.
Riv löken grovt och blanda med övriga ingredienser, utom den brynta kålen.
Smörj en ugnssäker form, gärna en lite högre och smalare modell. ”Fodra” botten och sidor med ungefär en tredjedel av kålen, varva därefter färs och återstående kål. Låt om möjligt den ogräddade kålpuddingen ”stå till sig” några timmar i rumstemperatur, eller över natten i kylskåp, så hinner kålens smak sprida sig till färsen och vice versa.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 40 minuter, eller tills innertemperaturen visar 62 grader.
Gräddsås
Gör under tiden gräddsåsen. Värm kalvbuljong och låt svartvinbärsgelén smälta ner där i.
Forma smör och mjöl till en liten kula och tillsätt den i buljongen. Sjud såsen ett par minuter och tillsätt grädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servering
Servera kålpuddingen med såsen, nykokt potatis och rårörda lingon.