Farmor Lisas surkål

Farmor Lisas surkål
Foto: David Back

Farmor Lisas surkål

Av: Jenny Neikell

Från: Nyhetsmorgon

4 ingredienser

Varje höst stampade min farmor mängder av kål för att kunna servera familjen c-vitaminrik surkål under vintern. Kålen förvarade hon i ett stort Höganäskrus i källaren. Jag använder än idag farmors recept på surkål, men kruset går inte att syra i för det är sprucket i botten. Kanske fick det ta emot farmors frustration över att vara en dubbelarbetande kvinna i 1950-talets Sverige? /Jenny

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 1 äpple
  • 1 msk salt utan jod
  • 1 krm kummin

Gör så här

  1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.
  2. Strimla kålen så tunt som möjligt och lägg i en stor bunke. Strö över salt och kummin och blanda runt.
  3. Skala äpplet och riv det grovt på ett rivjärn. Riv även rotstocken och lägg allt i bunken.
  4. Stampa kålen med knytnävarna och krama tills den börjar vätska sig, det kan ta allt från 5-15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan ta en näve kål och krama så att det rinner (inte droppar) vätska ur den är den färdig.
  5. Använd en 1,5-liters burk med gummiring och bygellås. Ta en näve kål och pressa ner i burken. Fyll på med mer kål. Pressa mellan varje näve och häll i vätska från bunken, lämna ca 3 cm till kanten.
  6. Ta en 2-liters fryspåse och veckla ut inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.
  7. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
  8. Ställ burken på en tallrik i rumstemperatur (ca 18-22°C) i 14 dagar.
  9. Om mycket vätska rinner ut under syrningen, och grönsakerna ser torra ut, kan du fylla på med saltlake (1 msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten). Flytta burken till kylskåp och låt stå i minst 2 veckor innan du äter surkålen.