Färskostglass med inkokt rabarber och kanderade mandlar

Färskostglass med inkokt rabarber och kanderade mandlar
Foto: TV4
Johan Backéus
Johan Backéus

Färskostglass med inkokt rabarber och kanderade mandlar

9 ingredienser

En enkel dessert där karamelliga toner från mande möter sötsyrlig rabarber och fräsch glass på färskost.

Ingredienser

portioner
  • 3 rabarber
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl dessertvin (t ex Muscato di asti)
  • 280 g mjölk
  • 100 g strösocker
  • 240 g färskost (22%)
  • 0,5 dl sötmandel, hackade
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk vatten

Gör så här

Inkokt rabarber

  1. Skär rabarber i 1 cm skivor. Hetta upp socker så det blir gyllenbrunt i en kastrull på spisen. Tillsätt dessertvinet och och låt sjuda tills sockret löst sig. Tillsätt rabarber och låt sjuda i 2 minuter och stäng sedan av värmen och låt svalna i lagen.

Färskostglass

  1. Hetta upp mjölk och socker så att det smälter och låt svalna. Blanda sedan med färskosten och kör smeten i en glassmaskin.

Kanderade mandlar

  1. Blanda alla ingredienser och värm i en kastrull på spisen på medelhög temperatur. Rör med en slickepott tills att allt kristalliseras och blir ”torrt” i kastrullen. Häll sedan ut mandlarna på en plåt och låt svalna.