Färskostglass med rårörda lingon och kraschad is

Färskostglass med rårörda lingon och kraschad is
Foto: Tv4

Färskostglass med rårörda lingon och kraschad is

Av: Helene - Sollefteå

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

40 min + tid i frys

En svalkande och krämig färskostglass toppad med rårörda lingon och kraschad is för en extra festlig effekt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 2 dl strösocker
  • 200 g färskost
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Kraschad is

  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl glykossirap
  • 1 tsk solrosolja
  • frysta lingon

Rårörda lingon

  • 250 g frysta lingon
  • 1 dl rörsocker

Servering

  • florsocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Glass

  1. Vispa socker, färskost och äggulor till en jämn smet i en bunke.
  2. Vispa grädde och vaniljsocker i en annan bunke tills det är så pass fast att du kan “sleva” upp det.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum i en tredje bunke.
  4. Rör försiktigt ihop innehållet i de tre bunkarna. Vänd försiktigt ner äggviteskummet sist.
  5. Häll sedan allt i en form, skålar eller portionsglas och ställ in i frysen i några timmar.

Kraschad is

  1. Rör ihop vatten, socker och glykossirap i en kastrull med tjock botten.
  2. Förbered en och en halv ugnsplåt med bakplåtspapper som du har penslat med lite olja. Här ska du bre ut sockermassan. Du behöver också en spatel i metall eller träslev att bre ut sockermassan med. Slickepott i gummi eller plast kan smälta.
  3. Värm sockerblandningen på medelvärme tills sockret löst sig i botten. Sväng runt kastrullen så att det blandar sig. Rör inte om i kastrullen!
  4. Sätt i en digital termometer, höj värmen och koka tills sockermassan är 145 grader varm.
  5. Häll upp och bred hastigt ut sockermassan på bakplåtspappret så tjockt du vill ha det. För lite tjockare sockerglas tar du en halv ugnsplåt och för tunnare glas tar du en hel ugnsplåt. Du måste vara snabb för den stelnar fort. Strö frysta lingon över smeten.
  6. Låt svalna helt.
  7. Bryt sockerglaset i stora eller små bitar. Ett tips är att lägga sockerglaset mellan två bakplåtspapper och sedan slå sönder det med en träklubba eller hammare.
  8. Glaset kan färgas genom att du droppar, stänker eller penslar ut lite karamellfärg eller råsaft från bär.
  9. Använd sockerglaset inom kort som dekoration eller garnering. Sockerglaset drar till sig fukt och klibbar till sig samt mjuknar något efter några timmar.
  10. Sockerglaset kan förvaras i bitar med bakplåtspapper mellan några dagar i en lufttät burk.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon med socker och låt stå tills bären tinat och sockret smält.

Servering

  1. Servera glassen med rårörda lingon, kraschad is och pudra över florsocker.
  2. Toppa med en kvist citronmeliss.