Fast food-fest! Crab cakes, friterad kyckling och cornbread

Fast food-fest! Crab cakes, friterad kyckling och cornbread
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul HeaderTina Nordström KM
Minska matsvinnet Paul HeaderTina Nordström KM

Fast food-fest! Crab cakes, friterad kyckling och cornbread

46 ingredienser

Juryn i Sveriges yngsta mästerkock imponerar med tre amerikanska snabbmatsfavoriter! Crab cakes, friterad kyckling, cornbread och de godaste tillbehören.

Ingredienser

portioner

Frasig friterad kyckling

  • 4 kycklinglår benfria [600 g]
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 tsk havssalt
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 ägg
  • 1 l neutral rapsolja, till fritering

Klassisk majo

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1,5-2 dl neutral matolja
  • salt
  • vitpeppar

Crab cakes

  • 400 g krabbkött
  • 150 g potatis, kokt och kall
  • 2 äggulor
  • 2 salladslökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 limefrukter, saft och rivet skal
  • 1 kruka koriander
  • 2-3 msk fishsauce
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 dl rismjöl, till panering
  • matolja, till stekning
  • smör, till stekning

Avokado-ärtdipp

  • 1 avokado
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2-3 cm ingefära, saften
  • 1 krm salt

Southern cornbread

  • 1 msk baconfett
  • 3,5 dl majsmjöl
  • 1,2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl kärnmjölk
  • 6 msk osaltat smör, smält

Gör så här

Frasig friterad kyckling

  1. Skär kycklinglåren i stora bitar och krydda med salt och peppar.
  2. Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor. Lägg upp mjölblandningen på ett fat inför paneringen. Blanda filmjölk med ett uppvispat ägg i en skål eller djup tallrik som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i.
  3. Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera (tänk på att stänga av köksfläkten!!).
  4. Vänd kycklingen i det kryddade mjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av . Doppa nu kycklingen i filmjölken också så att det täcker köttet rejält , lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade.
  5. Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga. Låt dem droppa av dem på ett hushålls- eller smörpapper.

Klassisk majo

  1. Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Vispa ner oljan droppvis tills majonnäsen blir tjock och krämig , smaksätt salt, peppar och eventuellt hackad vitlök och persilja om du önskar. Servera med den friterade kycklingen.

Crab cakes

  1. Hacka över krabbköttet och mosa potatisen i en bunke tillsammans med äggulorna. Strimla salladslök och vitlök, hacka över koriander grovt. Blanda ner lök, vitlök, koriander och limejuice samt rivet skal i krabbhacket. Smaka av med fish sauce och peppar.
  2. Forma smeten till små biffar och vänd steksidorna lätt i rismjöl (panera). Stek sedan biffarna gyllene ett par minuter på varje sida i smör och matolja. Servera med ärtdipp och extra färsk koriander på toppen.

Avokado- och ärtdipp

  1. Kärna ur avokado och gröp ur köttet i ett mixerglas. Tillsätt ärtor, pressad ingefärsjuice och salt . Mixa till en slät dipp. Häll upp i burk och förvara i kyl.

Cornbread

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ner baconfettet i en stekpanna med höga kanter, som klarar gå i ugnen. Smält fettet i ugnen.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa samman ägg och kärnmjölk i en annan skål. Rör ner äggvispet i bunken med de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet. Rör sist ner det smälta smöret.
  3. Häll över smeten i den varma stekpannan och se till att smeten är jämn fördelad över pannan.
  4. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills brödet satt sig och kanterna börjar få lite färg. Låt bödet vila i 10-30 minuter innan du skär upp det.