Juryn i Sveriges yngsta mästerkock imponerar med tre amerikanska snabbmatsfavoriter! Crab cakes, friterad kyckling, cornbread och de godaste tillbehören.
Skär kycklinglåren i stora bitar och krydda med salt och peppar.
Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor. Lägg upp mjölblandningen på ett fat inför paneringen. Blanda filmjölk med ett uppvispat ägg i en skål eller djup tallrik som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i.
Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera (tänk på att stänga av köksfläkten!!).
Vänd kycklingen i det kryddade mjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av . Doppa nu kycklingen i filmjölken också så att det täcker köttet rejält , lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade.
Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga. Låt dem droppa av dem på ett hushålls- eller smörpapper.
Klassisk majo
Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Vispa ner oljan droppvis tills majonnäsen blir tjock och krämig , smaksätt salt, peppar och eventuellt hackad vitlök och persilja om du önskar. Servera med den friterade kycklingen.
Crab cakes
Hacka över krabbköttet och mosa potatisen i en bunke tillsammans med äggulorna. Strimla salladslök och vitlök, hacka över koriander grovt. Blanda ner lök, vitlök, koriander och limejuice samt rivet skal i krabbhacket. Smaka av med fish sauce och peppar.
Forma smeten till små biffar och vänd steksidorna lätt i rismjöl (panera). Stek sedan biffarna gyllene ett par minuter på varje sida i smör och matolja. Servera med ärtdipp och extra färsk koriander på toppen.
Avokado- och ärtdipp
Kärna ur avokado och gröp ur köttet i ett mixerglas. Tillsätt ärtor, pressad ingefärsjuice och salt . Mixa till en slät dipp. Häll upp i burk och förvara i kyl.
Cornbread
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ner baconfettet i en stekpanna med höga kanter, som klarar gå i ugnen. Smält fettet i ugnen.
Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa samman ägg och kärnmjölk i en annan skål. Rör ner äggvispet i bunken med de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet. Rör sist ner det smälta smöret.
Häll över smeten i den varma stekpannan och se till att smeten är jämn fördelad över pannan.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills brödet satt sig och kanterna börjar få lite färg. Låt bödet vila i 10-30 minuter innan du skär upp det.