Fattig riddare med citrusfrukter

Fattig riddare med citrusfrukter
Foto: Petter Bäcklund

Fattig riddare med citrusfrukter

18 ingredienser

20 m

"Fattiga riddare, eller som man säger i Frankrike, pain perdu. Bröd doppat i gräddmjölk och ägg som sen steks i smör är ett gammalt knep för att ta vara på bröd som blivit torrt. French toast är den ultimata kärleksförklaringen, tänk bara att få fattiga riddare serverat på sängen! För mig är det viktigt att brödet smälter i munnen och att man steker det hårt. Ät med spritiga citrusfrukter och crème fraiche." /Christoffer Åström

Ingredienser

portioner
  • 0,5 briochebröd (gärna dagsgammal)
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker (+ lite till servering)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • smör (till stekning)
  • rapsolja (till stekning)
  • salt

Citrusfrukter

  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 1 limefrukt
  • 1 blodapelsin
  • 0,5 dl strösocker
  • grand marnier

Servering

  • crème fraîche

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, ägg, mjölk, grädde, socker, kanel, kardemumma och en nypa salt.
  2. Skär brödet i rektangulära kuber som är ca 10 x 5 cm, eller skär i skivor om du hellre vill det. Doppa brödet i äggsmeten, se till att det suger åt sig mycket vätska.
  3. Stek brödet i smör och olja runt om på hög värme i en stekpanna. Ta upp brödet ur pannan och strö socker på en sida. Karamellisera sockret med en brännare.

Citrusfrukter

  1. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skär ut klyftor. Lägg i en skål.
  2. Blanda sockret med 0,5 dl vatten och smaksätt med lite Grand marnier. Vänd ner sockerlagen i citrusfrukterna.

Servering

  1. Servera det stekta brödet med citrusfrukter och crème fraîche.