Fattiga riddare med hemgjord hasselnötskräm och hallon

POPULÄRT
koket.se
Fattiga riddare med hemgjord nutella och hallon
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Fattiga riddare med hemgjord hasselnötskräm och hallon

15 ingredienser

Fattiga riddare som serveras med färska hallon och en hemgjord hasselnötskräm med mjölkchoklad. Magiskt gott till brunch (eller som dessert...).

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6 fattiga riddare
  • 200 g hasselnötter, med skal
  • 50 g florsocker (<1 dl)
  • 12 g kakao [2 msk]
  • 3 g vaniljpulver [1 msk]
  • 0,5 krm salt
  • 30 g olja [0,33 dl]
  • 350 g mjölkchoklad

Fattiga riddare

  • 4-6 skivor toast eller gårdagens bröd som du har hemma
  • 2 ägg
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 150 g standardmjölk [1,5 dl]
  • smör, att steka i
  • 45 g strösocker [3 msk]
  • 4 g malen kanel [1 tsk]
  • 200 g färska hallon (frysta går också bra)

Gör så här

Nutella

  1. Sätt ugnen på 170 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna i 15 minuter.
  2. Smält mjölkchokladen i mikrovågsugn med 30 sekunders intervall eller i vattenbad.
  3. Gnugga bort lite av skalet på hasselnötterna med en kökshandduk direkt när du tar ut dem ur ugnen. Lägg nötterna i en matberedare och mixa till en smet med florsocker, kakao, vaniljpulver och salt. Häll i oljan med tunn stråle medan du mixar. Avsluta med att mixa i den smälta chokladen.
  4. Fyll på burk och låt stelna något i kylen. Den håller en vecka i rumstemperatur eller 1 månad i kyl. Ett tips är att inte använda inte samma kniv/sked i burken flera gånger, det förkortar hållbarheten.

Fattiga riddare

  1. Vispa ihop ägg med mjöl och tillsätt sedan mjölken i omgångar. Doppa bröden i smeten och dra av överflödig smet mot bunkens kant.
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna tills de är gyllenbruna.
  3. Strö över med socker och kanel. Låt svalna något på galler. Bred över hasselnötskräm och toppa med färska hallon.