Fattiga riddare med karamelliserade äpplen

koket.se
Fattiga riddare med karamelliserade äpplen ny
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Fattiga riddare med karamelliserade äpplen

12 ingredienser

20 m

Fattiga riddare med karamelliserade äpplen är en ljuvlig kombination av sött och krispigt. Servera det som en underbar frukost eller dessert när du vill bjuda på något extra gott!

Se Viktor Westerlind laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fattiga riddare

  • 4 skivor vitt bröd, gärna ”gammalt” och torkat (levainbröd funkar bra)
  • 2 dl pannkaksmet (eller grädde)
  • 2 msk smör
  • 2 msk rörsocker (eller muscovadosocker, råsocker)
  • flingsalt

Karamelliserade äpplen

  • 2-3 äpplen (i säsong)
  • 2 msk smör
  • 2 msk rörsocker (eller råsocker)
  • kanelstång (eller hel kardemumma, stjärnanis, delad vaniljstång)
  • ev 1-2 msk calvados (cognac eller rom)
  • flingsalt

Servering

  • grädde, vispad (gärna med lite skrapad vaniljstång i eller en god vaniljglass)

Gör så här

Fattiga riddare

  1. Skär bort kanterna på brödskivorna.
  2. Hetta upp en stekpanna.
  3. Doppa båda sidorna av brödskivorna i pannkaksmeten.
  4. Stek sedan skivorna gyllenbruna i smör. För att göra dem extra krispiga kan du lägga dem på en plåt, strö över rörsocker och bränna av med en brûlée-brännare. Eller grilla dem i ugnen på grillvärme.
  5. Strö slutligen över lite flingsalt.

Karamelliserade äpplen

  1. Skala och skär äpplet i grova tärningar.
  2. Smält smör och rörsocker i en stekpanna på medelvärme.
  3. Lägg ner äpplen och valfria kryddor i stekpannan. Välj en av kryddorna eller kombinera flera.
  4. Stek sedan äpplena i några minuter tills de blir gyllenbruna.
  5. Om du vill kan du med fördel tillsätta lite calvados och låta det koka in.
  6. Krydda med några korn flingsalt.

Servering

  1. Servera de fattiga riddarna med äpplena och vispad vaniljgrädde.