Fava med rostat libabröd

koket.se
Fava med rostat libabröd
Nazuk Turdieva
Nazuk Turdieva

Fava med rostat libabröd

13 ingredienser

20

Fava är en röra på gula ärtor och karamelliserad lök. Servera den med rostade libabröd så blir rätten komplett.

Se Nazuk Turdieva laga receptet

logo

Ingredienser

portioner dl
  • 1 gul lök
  • 1 färdigkokta kikärtor [380 g]
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk kapris
  • färsk timjan

Karamelliserad lök

  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk färsk timjan, hackad

Gör så här

  1. Skala och klyfta löken i mindre bitar.
  2. Lägg löken i en kastrull tillsammans med kikärtorna, en buljongtärning och vatten. Låt puttra på medelvärme under lock i 15 minuter.
  3. Ta av locket efter 15 minuter och låt puttra utan lock i ytterligare 15 minuter.
  4. Stäng av värmen och mixa kikärtorna till en slät röra.
  5. Pressa över en halv citron och ringla över ca 0,5 dl olivolja. Rör om och smaka av med salt.
  6. Toppa med karamelliserad lök, kapris och timjan.

Karamelliserad lök

  1. Dela löken och skiva den i tunna skivor.
  2. Stek lökskivorna i smör på medelvärme tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Tillsätt socker, salt och timjan. Stek vidare tills löken har en karamelliserad yta.