Fáva - dipp på gula ärtor

Fáva - dipp på gula ärtor
Foto: Ulrika Ekblom

Fáva - dipp på gula ärtor

Av: Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

"Fava är grekernas egen variant på hummus, fast man använder en speciell sorts gula ärtor i stället för kikärtor. Ursprungligen kommer rätten från ön Santorini där de berömda fava-ärtorna växer på vulkansluttningarna. Hemma funkar det med vanliga gula ärtor. Det här är bara så gott!"

Receptet är från kokboken Jill & Marias Taverna, Tukan förlag

Ingredienser

portioner
  • 3 dl gula ärtor
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök, skalad och skuren i kvartar
  • 1 lagerblad
  • ca 1,5-2 dl olivolja
  • 0,5 citron
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Serveringsförslag

  • 0,5 citron
  • 0,5 rödlök, tunt skivad (alt. 1 tomat, tärnad)
  • färsk bladpersilja, grovhackad
  • ev kapris

Gör så här

  1. Blötlägg ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Häll av vattnet. Lägg ärtorna i en kastrull med 1 liter vatten, lök, lagerblad och lite salt. Koka upp, sänk värmen och sjud i cirka 1 timme, eller tills det bara återstår lite vätska och ärtorna har börjat lösas upp. Skumma med hålslev under tiden.
  3. Fiska upp lagerbladet och mixa alltsammans med lite olivolja i taget till en slät röra. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Tillsätt lite varmt vatten om du vill ha en lösare konsistens och mixa lite till. Häll upp i en liten skål eller på ett fat och ringla över extra olivolja.
  4. Pressa en halv citron över rödlöken (eller tärnad tomat) och låt dra en liten stund. Strö sedan löken (eller tärnad tomat) över ärtröran. Garnera med persilja, kapris och extra citronklyftor.