Minihamburgare med plommonchutney

Grilla perfekta hamburgare
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Minihamburgare med plommonchutney

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

Från: Fest, mat och kärlek

36 ingredienser

Christian Hellbergs supergoda hamburgare med hembakade bröd, tryffelmajonäs och plommonchutney. Recept från Christian Hellbergs kokbok Fest, mat och kärlek.

Vi har valt att göra mindre men fler hamburgare. Små hamburgare är lättare att äta. Bra om man vill hålla bröllopet eller festen på en fortsatt elegant nivå./Camilla & Christian
Receptet är beräknat för 10 små hamburgare

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat & kärlek

Ingredienser

portioner miniburgare

Hamburgare

  • 500 g nötfärs
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 3-4 kvistar timjan
  • 2 msk stark senap
  • 1 msk chilisås
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Hamburgerbröd

  • 25 g smör
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl
  • sesamfrön (svarta och vita)

Plommonchutney

  • 10 gula plommon
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 stjärnanis
  • champagnevinäger

tryffelmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 100 g färskost (eller annan färskost)
  • 0,5 msk tryffel, hackad
  • tryffelolja
  • svartpeppar (efter smak)
  • 0,5 knippe gräslök

Tillbehör

  • rucolasallad
  • rödlök, tunt skivad
  • Tomat, skivad

Gör så här

Hamburgerbröd

  1. Börja med hamburgerbröden.
  2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  3. Smula ner jästen.
  4. Tillsätt oljan, saltet och sockret.
  5. Arbeta in mjölet, börja med ca 5 dl och arbeta in resten tills det blir en smidig deg.
  6. Låt jäsa i bunken i ca 30 minuter.
  7. Ta upp degen och forma små bollar (degen räcker till ca 30 små hamburgerbröd, så frys in dem som blir över).
  8. Rosta sesamfröna.
  9. Doppa ovansidan på varje bulle i fröna och låt jäsa i ca 15 minuter på smord plåt.
  10. Lägg ett bakplåtspapper och en plåt ovanpå bullarna (så att de jäser på bredden och inte på höjden).
  11. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter.
  12. Värm ugnen till 250 grader.
  13. Grädda bröden i 6-7 minuter.
  14. Låt svalna under bakduk.

Chutney

  1. Dela och kärna ur plommonen till chutneyn.
  2. Skär dem i klyftor.
  3. Skala och skiva schalottenlöken och vitlöksklyftan och skiva chilin.
  4. Fräs alltsammans i smör.
  5. Slå på sockret och glacera löken.
  6. Slå på vattnet och vinet.
  7. Lägg i plommonen och stjärnanisen och låt koka i ca 30 minuter utan lock.
  8. Smaka av med champagnevinäger.

Hamburgare

  1. Blanda nötfärsen med vitlöken, äggulorna och vattnet.
  2. Hacka timjanbladen och lägg i dem.
  3. Blanda i senap och chilisås och smaka av med salt och peppar.
  4. Forma tio små burgare och stek dem i panna eller, ännu hellre, grilla dem på utomhusgrill.

Majonnäs

  1. Blanda majonnäsen och philadelphiaosten med tryffeln.
  2. Smaka av med tryffelolja och svartpeppar.
  3. Skär gräslöken fint och blanda i den.
  4. Sätt ihop små härliga hamburgare med rucola sallad, rödlök och tomat.