Rådjursfilé med rotsellerikräm och svamp

Rådjursfilé med rotsellerikräm och svamp
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Rådjursfilé med rotsellerikräm och svamp

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

Från: Fest, mat och kärlek

30 ingredienser

Jag har starka minnen från min barndom av min pappas perfekt tillagade rådjurssadel. Vissa rätter är klassiker, men det här är en variant för 2000‐talet. Rådjursfilé med rotsellerikräm, picklad rödlök, apelsinglaserade morötter, kantareller och bönor med en svartvinbärssås.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat och kärlek

Ingredienser

portioner

Rådjur

  • 4 bitar rådjursytterfilé (à 160 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 tsk malen nejlika
  • smör, till stekning

picklad rödlök

  • 8 små röda steklökar
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten

Svartvinbärssås

  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl rött vin
  • 4 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 4 dl mörk viltfond (ej koncentrerad!)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 2 msk smör

Rotsellerikräm

  • 200 g rotselleri, skalad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 1-2 msk smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Morötter, kantareller och bönor

  • 8 babymorötter
  • 100 g kantareller
  • 50 g bondbönor
  • 50 g smör
  • 0,5 apelsin, rivet skal
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 2-3 kvistar timjan

Gör så här

Rådjur

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Krydda köttbitarna och bryn dem i smör i en panna.
  3. Lägg dem i en ugnsfast form eller gryta och sätt in den i ugnen. Ugnsstek köttet i 8-10 minuter tills det har en innertemperatur på 52 grader.

Rödlök

  1. Skala rödlökarna.
  2. Koka upp vinägern och vattnet, lägg i lökarna och koka dem mjuka. Låt dem ligga kvar och svalna i lagen, ta sedan upp dem och skär löken i klyftor.

Svartvinbärssås

  1. Koka sockret och vattnet till en karamell - den skall bli gyllenbrun.
  2. Slå på rödvinet och svartvinbärssaften. Koka ner till hälften återstår.
  3. Tillsätt fonden och koka ihop till såskonsistens.
  4. Smaka av med salt och peppar och rör i en klick smör.

Rotselleri

  1. Skär sellerin i mindre bitar. Lägg den i en kastrull och häll på grädden och mjölken.
  2. Koka tills sellerin är helt mjuk.
  3. Lyft upp den och mixa den slät. Späd med vätska från koket om krämen är för tjock.
  4. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Morötter, kantareller och bönor

  1. Skala och koka morötterna al dente.
  2. Rensa svampen och plocka skalen från bondbönorna.
  3. Blanda smör och apelsinskal och stek morötterna och kantarellerna i apelsinsmöret.
  4. Vänd i bondbönorna strax före servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Repa timjankvistarna och strö på bladen.
  6. Skiva köttet och lägg upp det på tallrik tillsammans med grönsaker, svamp och sås.
  7. Servera sellerikrämen bredvid.