Festlig rätt med helstekt kalkon serverad med en apelsin- och saffransdoftande sås. Perfekt rätt att bjuda på till thanksgiving när det är många runt bordet.
Stek mandlar och pinjenötter i smör i en stor kastrull. Tillsätt ris, kardemummakapslar, kanel, muskot och 0,5 tsk salt. Tillsätt vatten, ta hälften av den mängd som anvisningen på förpackningen till riset anger. Låt koka. Riset ska bli halvklart eftersom det sen tillagas färdigt i kalkonen.
Sätt ugnen på 180 grader.
Strimla aprikoserna. Skär högreven i mindre bitar.
Stek köttet klart i smör, krydda med salt och peppar.
När riset svalnat blanda det med kött, gula russin och aprikoser. Stoppa in risfyllningen i öppningen på kalkonen. Gnid in paprikapulvret på kalkonens skinn. Stick in bitar av smör under skinnet. Salta och peppra.
Stick med kniven på de tjockaste bitarna. Använd en stektermometer som trycks in i den tjockaste delen på kalkonen. Knyt ihop benen så fyllningen inte faller ut. Lägg kalkonen på en ugnsplåt.
Lägg skalade morötter, jordärtskockor och schalottenlök runt om. Täck med aluminiumfolie. Tillaga i ugnen, räkna med ca 35 minuter per kg kalkon. Ta bort folien sista timmen så att skinnet får fin färg.
Ta ut ur ugnen och ta buljongen som samlats på plåten.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran, honung, apelsinjuice samt buljongen från kalkonen. Låt koka ihop och reducera något. Smaka av med salt och peppar.
Servera kalkonen på ett fat tillsammans med jordärtskocka, morot och lök samt sås.