Festlig moussetårta med rabarber och jordgubbar

POPULÄRT
koket.se
Festlig moussetårta med rabarber och jordgubbar
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Festlig moussetårta med rabarber och jordgubbar

24 ingredienser

1 h + tid i kyl/frys

”Sommarens tårta smakar jordgubbar och rabarber. Till botten använder jag vårens rabarberkladdkaka. Det är vackert att ösa på med färska jordgubbar, men du kan också dekorera med en del av moussen. Tårtan bör göras minst en dag i förväg. Perfekt kalastårta att ha färdig i frysen.” /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner tårta

Rabarberkladdkaka ø 20 cm

  • 100 g rabarber [ca 1,5 dl]
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 100 g vit bakchoklad, hackad
  • 100 g smör
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 2 ägg
  • 120 g vetemjöl (eller 110 g/2 dl rismjöl för glutenfri) [2 dl]

Rabarbermousse ø 18 cm

  • 2 gelatinblad
  • 200 g rabarber, färska eller frysta och tinade
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 msk citronsaft, pressad
  • 150 g vispgrädde, kylskåpskall [1,5 dl]
  • 50 g turkisk yoghurt (10% eller grekisk) [0,5 dl]

Jordgubbsmousse

  • 3 gelatinblad
  • 200 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 200 g vispgrädde, kylskåpskall [2 dl]
  • 200 g turkisk yoghurt (10% eller grekisk) [2 dl]
  • färska jordgubbar

Servering

  • jordgubbar
  • ätbara blommor

Gör så här

Rabarberkladdkaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj eller klä formen.
  3. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med socker och potatismjöl och ställ åt sidan.
  4. Hacka chokladen.
  5. Smält smöret på medelvärme, ta av från plattan och lägg ner chokladen till att smälta. Vispa ner sockret och ett ägg i taget. Sikta och vänd ner mjölet med slickepott.
  6. Häll smeten i formen och fördela rabarberbitarna över.
  7. Grädda kakan i 20–25 minuter. Kakan ska stanna i kanterna men fortfarande vara lite lös i mitten. Låt svalna och ställ i kylen, gärna i 4–5 timmar eller över natten.

Rabarbermousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter.
  2. Skär rabarbern i bitar och koka upp med socker och vanilj. Sjud i ca 10 minuter tills rabarbern kokat sönder, mixa och sila av till en slät puré. Blanda i citronsaft.
  3. Skaka av gelatinbladen och rör ner dem. Låt svalna till fingervarmt (37 grader).
  4. Vispa grädden till mjuka toppar och rör ner yoghurten. Vänd ner rabarberpurén lite i taget med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en silikonform eller springform klädd med plastfolie. Ställ i frysen för att stelna helt. Fram till hit kan kan du förbereda sedan tidigare.

Jordgubbsmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter.
  2. Skär jordgubbarna i bitar och koka upp med socker och vanilj. Sjud i några minuter, häll över i en skål och mixa slätt.
  3. Skaka av gelatinbladen och rör ner dem bland jordgubbspurén. Låt svalna till fingervarmt (37 grader).
  4. Vispa grädden till mjuka toppar och rör ner yoghurten. Vänd ner jordgubbspurén lite i taget med en slickepott till en jämn smet. Gjut eventuellt en del av smeten till dekorationer i en silikonform och låt stelna i frysen.

Montering

  1. Klä en springform (Ø 20–23 cm) med bakplåtspapper och tårtplast. Ta en större form om du vill dölja tårtbotten helt. Placera kladdkakan i mitten och den frysta rabarbermoussen ovanpå.
  2. Placera skivade jordgubbar tätt intill varandra runtom formen. Häll över jordgubbsmoussen och slå formen lätt mot bänken så luftbubblorna försvinner. Frys i minst 4–5 timmar.

Servering

  1. Lossa tårtan direkt från formen och lyft över till ett fat. Om du gjutit dekorationer av mousse så ta loss dem och lägg dem på den frysta tårtan. Låt tina i kyl 4–5 timmar.
  2. Dekorera med färska jordgubbar och ätbara blommor.