Fetaostdipp med plommon och tomat

koket.se
Fetaostdipp med plommon och tomat
Foto: Lennart Weibull
Sofia Nilsson
Sofia Nilsson

Fetaostdipp med plommon och tomat

Av: Sofia Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

1 h 30 m

"Vid första anblick en oemotståndlig dipp, men snart även ett tydligt exempel på ett (utomordentligt) lyckat äktenskap mellan sälta och sötma, krämighet och krispighet." /Sofia Nilsson

Receptet är hämtat ur boken "Allt gott - Fyra säsonger av måltider att minnas"
Allt gott Fyra säsonger av måltider att minnas Ceena Atelier

Receptet är hämtat ur boken "Allt gott - Fyra säsonger av måltider att minnas"

Cena Atelier, Natur & Kultur

Läs mer

Se Sofia Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g tomat (små)
  • 1 msk honung
  • 2 msk vinäger (valfri sort)
  • 150 g fetaost
  • 1 dl matyoghurt (10%)
  • 1 msk citronskal, finrivet
  • 1 silverlök
  • 2 plommon
  • 1 dl dill, plockad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • bröd (till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme.
  2. Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.
  3. Ringla över 1 msk olja och honung.
  4. Rosta mitt i ugnen ca 1 timme.
  5. Låt svalna lite och blanda sedan tomaterna med vinäger, 3 msk olja, 0,5 tsk salt och 2 krm peppar.
  6. Smula fetaosten i en bunke och vispa ihop med yoghurt och citronskal.
  7. Skala och skiva silverlöken tunt.
  8. Skär plommonen i bitar.
  9. Lägg krämen i botten på ett fat och toppa med plommon, tomatdressing, silverlök och dill.
  10. Servera med bröd.