Sötost

Sötost

Av: Fia Gulliksson

Från: Mitt kök - Sverigeresan

8 ingredienser

Sötost är en gammeldags jämtländsk efterrätt och nästan varje by i Jämtland har ett eget recept. Sötosten kan frysas för att ätas senare.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 3 l mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 3 kanelstänger
  • 3 kardemummakapslar (eller 0.5 tsk malen)
  • 2 ägg
  • 1 tsk ostlöpe (finns på apoteket)
  • 0,5 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, grädde, socker och kryddor i en stor kastrull. Koka tills hälften återstår, ca 2 timmar. Rör då och då.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Ta kastrullen från värmen. Ställ den i kallt vattenbad och låt blandningen svalna till 37 grader. Ta upp kanelstången. Vispa ner ägg och löpe.
  4. Häll blandningen i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Pudra över kanel..
  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Servera med lingon och lättvispad grädde.