Fiery beef ’n’ bean stew

Fiery beef ’n’ bean stew
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Fiery beef ’n’ bean stew

17 ingredienser

3 h

Värmande långkok med grytbitar från fransyska, potatis, maj och vita bönor i tomatsås.

Ingredienser

portioner
  • 700 g fransyska, putsad och skuren i små grytbitar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 potatisar
  • 2 tomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 400 g krossade tomater
  • 165 g majskorn, avrunnen konserv
  • 1 förp baked beans (vita bönor i tomatsås)
  • 1 l köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja
  • tabasco, habanero

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tärna potatisarna, skala och klyfta löken, skala och skiva vitlöken finfint. Tärna tomaterna, öppna era konserver och låt majsen rinna av.
  3. Hetta upp en stor gjutjärnsgryta på spisen. Ringla i 2 msk rapsolja och bryn grytbitarna hårt runt om. Salta och peppra under tiden. Tillsätt lök och vitlök och låt gå under omrörande tills löken mjuknat, cirka 3–4 minuter. Tillsätt potatis, tomat, chili, bönor, krossade tomater, majs, 5 dl buljong och lagerblad. Krydda med paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Koka upp, vänd runt och täck med lock.
  4. Ställ hela grytan i den heta ugnen och låt gå ostört i 45 minuter. Fyll på med ytterligare 5 dl buljong. Vänd runt och täck åter med grytlocket. Låt gå i ytterligare 60 minuter, utan lock denna gång. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och cayenne. Har ni gott om tid så mår grytan bara bra av att stå och dra, gärna ytterligare 60 minuter med termostatet på cirka 75 grader.
  5. Servera grytan med en grönsallad, gräddfil, lime och ett gott majsbröd. Ställ fram Tabasco Habanero så att era cowboys själva kan toppa upp till önskad hetta.