Fikon i kryddigt vin med vaniljglass

Fikon i kryddigt vin med vaniljglass
Foto: Charlie Drevstam
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Fikon i kryddigt vin med vaniljglass

10 ingredienser

20 min

"Här kommer lite vinterstämning! Fikon tillsammans med de varma kryddorna och citrusen för såklart tankarna till julmys och glögg." /Tommy Myllymäki

Ingredienser

portioner
  • 8 färska fikon, halverade
  • 2 dl strösocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 hela nejlikor
  • 2 dl rött vin
  • 1 apelsin, finrivet skal och pressad saft
  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 1 krm salt
  • vaniljglass (till servering)

Gör så här

  1. Karamellisera sockret tills det är gyllenbrunt.
  2. Tillsätt kryddor, vin, apelsinskal, apelsinsaft, citronskal och citronsaft. Koka ihop tills det börjar likna en tunn sirap.
  3. Tillsätt fikonen och låt dem bubbla i såsen ca 5 minuter så de blir genomlagade. Ös med karamellen då och då. Salta.
  4. Njut fikonen varma med vaniljglass.