Fikonmarmelad med rött vin

koket.se
Fikonmarmelad med rött vin
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Fikonmarmelad med rött vin

7 ingredienser

1 dygn

"Fikonmarmelad med rödvin passar perfekt till ett mustigt bröd eller till osten. Använd ett rödvin som du själv föredrar, jag rekommenderar ett lättare och bärigare." /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
  • 500 g torkade fikon (ekologiska)
  • 365 g rött vin (bärigt ekologiskt) [3,65 dl]
  • 400 g strösocker (ekologiskt) [4,7 dl]
  • 50 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,5 dl]
  • 1,5 g havssalt [2 krm]
  • 0,25 vaniljstång, och märg (ekologisk)
  • 35 g rött vin (bärigt ekologiskt) [0,35 dl]

Gör så här

Blötläggning/marinering

  1. Klipp av den hårda stjälken på fikonen och dela varje fikon i 4–6 bitar.
  2. Väg upp allt utom den sista mängden rött vin i en burk med lock och låt marinera i minst 6 timmar, helst 12–24 timmar.

Kokning

  1. Koka allt som marinerats på mellan till hög värme under lock eller plastfolie med några hål stuckna igenom. Var noggrann att inte låta det koka över.
  2. När sylten är uppe i 102–104 grader tar du av locket och låter den koka till 107–108 grader. Gör ett syltprov för att säkerställa konsistens. Förklaring finns längst ner i beskrivningen. Sylten böra vara aningen fastare än du vill ha den eftersom rött vin tillsätts efteråt.
  3. När temperaturen och syltprovet visar rätt konsistens tillsätter du den sista mängden rött vin och rör försiktigt ut det.
  4. Häll upp i rena och steriliserade burkar, förslut ordentligt och vänd sedan upp och ner på dem. Låt svalna.

Syltprov

  1. Ställ in en tallrik i kyl eller frys när du börjar koka sylten.
  2. När temperaturen är nådd, eller du anser det vara dags för att göra provet, tar du fram tallriken. Lägg en klick sylt på den och låt sylten sitta ca 1 minut och svalna.
  3. Dra en sked eller slickepott igenom sylten, den skall nu behålla skåran genom sylten utan att rinna tillbaks så att kanterna röra vid varandra.