Rödvinsbrässerad oxkind med blomkålspuré

Rödvinsbrässerad oxkind med blomkålspuré
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Rödvinsbrässerad oxkind med blomkålspuré

18 ingredienser

Brässerad oxkind med rödvinssky samt potatis, blomkålspuré och kryddkokt morot. Laga i tryckkokare eller som långkok i vanlig gryta.

Ingredienser

  • 1 kg oxkind
  • 5 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 3 tomater
  • 1 l hemgjord kalvfond (eller utspädd från flaska)
  • 2 msk strösocker

Blomkålspuré med mandelpotatis

  • 400 g mandelpotatis
  • 200 g blomkål
  • 4 dl gräddmjölk (hälften hälften)

Kryddkokt morot

  • 1 knippe morot
  • 1 msk kummin
  • 1 krm stjärnanis
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Putsa och dela oxkinderna i fyra bitar.
  2. Salta och peppra och stek gyllenbruna med smör i en gjutjärnspanna.
  3. Hacka ner löken och svetta i en tryckkokare eller vanlig kastrull.
  4. Slå på rött vin, timjan, lagerblad och rosmarin och låt vätskan reducera ner till hälften.
  5. Lägg ner oxkinderna i tryckkokaren och slå på kalvfonden (om du använder koncentrerad fond från flaska måste du späda den till buljong först).
  6. Låt allt koka upp och skumma av.
  7. Sätt på locket på tryckkokaren och koka i 1 timme på mellanvärme med fullt tryck. (Har du inte en tryckkokare så kokar du bara oxkinderna i en kastrull med lock, detta tar 2-3 timmar längre).
  8. Lyft sedan upp kinderna och sila av skyn.
  9. Dela ner tomaterna och tillsätt tillsammans med oxkinder ner i skyn.
  10. Reducera ner skyn tills hälften återstår och skumma under tiden.

Kryddkokt morot

  1. Skala och koka morötterna mjuka i 1 liter vatten med salt, stjärnanis och kummin tills de är mjuka.
  2. Häll av morötterna.
  3. Dela sedan ner morötterna i 3 centimeter stora bitar.

Blomkålspuré med potatis

  1. Skala och koka mandelpotatisen i saltat vatten.

Bryt ner blomkålen i mindre buketter och koka i grädde och mjölk tills den är genommjuk.

  1. Häll av vätskan och mixa slät med hjälp av att tillsätta lite vätska.
  2. Pressa mandelpotatis genom en potatispress och blanda med blomkålspurén. Om den är för hård så tillsätt lite mer av vätskan från blomkålen.
  3. Smaka av med salt.
  4. Lyft upp oxkinderna, mixa såsen med en stavmixer och smaka sedan av med socker och salt.
  5. Servera dina rödvinsbrässerade oxkinder med morötter och blomkålspuré.