Höstrisotto

Höstrisotto
Foto: TV4
Filip FastenJessica Frej
Filip FastenJessica Frej

Höstrisotto

18 ingredienser

Risotto på nystekta kantareller och karl-johanssvamp. Risotton serveras med svenska trädgårdstomater och ängssyra.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 100 g smör
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 200 g karljohansvamp
  • 200 g kantareller
  • 200 g trattkantareller (svarta)
  • 200 g taggsvamp
  • 300 g tomat (gärna svenska)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 100 g ängssyra (eller rucola)
  • 0,5 citron
  • 1 tsk tabasco
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Koka upp buljongen.
  2. Finhacka och svetta schalottenlöken och vitlöken i olivolja i en vid kastrull
  3. med handtag.
  4. Tillsätt riset och slå på vinet. Reducera vinet till hälften.
  5. Slå på hälften av buljongen och låt riset koka på svag värme i 10 minuter.
  6. Tillsätt lite buljong undertiden riset kokar.
  7. Koka riset klart, när riset är klart ska det ha en liten kärna men ändå inte
  8. fastna mellan tänderna när du tuggar det.
  9. Koktid ca 16-18 minuter.
  10. Undertiden riset kokar, tvätta svamparna i en bunke med ljummet vatten.
  11. Låt torka på tidningspapper.
  12. Stek svamparna i smör och smaka av med salt och peppar.
  13. Skär tomaterna i centimeterstora bitar och lägg på ett fat.
  14. Tillsätt parmesan i riset och slunga ner parmesanen i riset så den smälter
  15. ut.
  16. Slunga i smöret i riset tillsammans med osten.
  17. Smaka av salt, citronsaft och tabasco.
  18. Vänd ner parmesan och svampen.
  19. Toppa risotton med tomaterna och ängssyran.