Storkok på högrev

Vinterns godaste grytor
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Storkok på högrev

15 ingredienser

Högrev och rotselleri med senapsfrön. Serveras med mandelpotatis.

Ingredienser

  • 600 g högrev
  • 0,5 rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 10 g gula senapsfrön
  • 1 knippe morot
  • 1 knippe gulbeta
  • 200 g champinjoner
  • 3 färska lagerblad
  • 3 tomater
  • 2 l kalvfond
  • 50 cl öl porter
  • 600 g mandelpotatis
  • 1 msk strösocker
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Skär ner köttet i kuber på 2 gånger 2 cm.
  2. Hetta upp en gjutjärnsgryta och stek köttet med salt och peppar i smör.
  3. Strimla löken och stek tillsammans med köttet.
  4. Skär rotsellerin i centimeterstora kuber och kasta ner i grytan.
  5. Tvätta och dela champinjonerna på mitten och stek tillsammans med resten.
  6. Skala morötterna och gulbetorna, skär grönsakerna i lika stora bitar och lägg ner i grytan.
  7. Slå på öl och kalvfond, tillsätt lagerblad, senapsfrön, socker och salt efter smak.
  8. Dela ner tomaterna i i bitar och lägg i grytan.
  9. Koka grytan i minst 2 timmar på medelvärme, glöm inte bort att skumma bort det som bildas på ytan med jämna mellanrum.
  10. När grytan börjar bli klar är det dags att skala och koka mandelpotatisen.
  11. Smaka av med salt och peppar när grytan kokat färdigt.