Helstekt kyckling med citronsås

Helstekt kyckling med citronsås
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Helstekt kyckling med citronsås

19 ingredienser

Helstekt kyckling med citronsås serveras med rostade primörer och ruccola.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 6 morötter, späda
  • 2 fänkål
  • 1 knippe grön sparris [ca 250 g]
  • 2 rödlökar
  • 3 palsternackor
  • 200 g färskpotatis
  • 2 citroner
  • olja
  • 1 vitlök
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • långpeppar (eller svartpeppar)
  • 200 g rucolasallad
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 3 msk smör
  • 2 dl grädde

Gör så här

Kyckling och grönsaker

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Salta och peppra kycklingen utanpå och inuti.
  3. Stek kycklingen med olja, vitlök, timjan, rosmarin och långpeppar i en het stekpanna tills den blir gyllenbrun.
  4. Lyft upp kycklingen och dra stekpannan åt sidan.
  5. Flytta över kycklingen i en ugnsfast form och stek den i ugnen tills den når innertemperatur 68 grader. Det tar 40-60 minuter.
  6. Låt vila i 20 minuter.
  7. Bena sedan ur kycklingen från skrovet.
  8. Öka ugnens värme till 210 grader.
  9. Skala och dela grönsakerna i lika stora bitar.
  10. Blanda grönsakerna med salt, peppar, olja, timjan, rosmarin och rivet skal från citronerna. Halvera en citron och blanda med den också.
  11. Lägg grönsaker på en plåt och rosta i 8-10 minuter i ugnen.
  12. Låt svalna i 10 minuter och blanda sedan ner ruccolan.

Sås

  1. Bryn 3 msk smör på svag värme i stekpannan och slå på grädden.
  2. Smaka av med citron och salt.