Filmjölksbröd med extra allt

Filmjölksbröd med extra allt
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Filmjölksbröd med extra allt

Av: Linn Utbult

Från: Salt som socker

12 ingredienser

2 h

”Det här är mitt slänga ihop-bröd som jag brukar göra när vi är på landet och njuter avsalta bad och krabbfiske med ungarna. Även här kan du ta vad du har, så länge du hållerdig till grunden i receptet. Så bre några mackor, packa matsäcken och ge dig ut på klippornamed en rejäl termos kaffe och bara njut.” /Linn Utbult

Receptet är ur boken Salt som socker, Bonnier fakta.

Tips! Sirapen går bra att byta ut mot honung och det funkar fint att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix och glutenfria havregryn. Rivna morötter

Ingredienser

portioner limpa
  • ca 4 dl blandade nötter och frön (300 g t ex hasselnötter, pumpakärnor, mandel)
  • ca 3 dl torkad frukt (200 g t ex aprikoser, gula russin, vanliga russin, tranbär)
  • 2 dl rågsikt [120 g]
  • 4 dl vetemjöl [240 g]
  • 0,5 dl dinkelflingor [20 g]
  • 5 dl filmjölk [500 g]
  • 1 tsk bikarbonat [5 g]
  • 1 dl mörk sirap [140 g]
  • 1 tsk stött kardemumma [3 g]
  • 1,5 tsk salt [10 g]
  • dinkelflingor, att toppa med
  • frön, att toppa med

Gör så här

  1. Hacka nötterna och strimla den torkade frukten. Blanda med mjölet och dinkelflingorna så att nötter och frukt fördelas jämnt i brödet.
  2. Tillsätt filmjölk, bikarbonat, sirap, kardemumma och salt i mjölblandningen och rör ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper och strö över lite dinkelflingor och frön.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader med varmluft ca 90 minuter. Låt brödet svalna i en kökshandduk.