Filodegsflarn med zucchini

koket.se
Filodegsflarn med zucchini
Foto: Lennart Weibull
Sofia Nilsson
Sofia Nilsson

Filodegsflarn med zucchini

Av: Sofia Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

45 m

"En hyllning till zucchinin. I det här ätbara konstverket vilar såväl frukt som blommor på en bädd av tunn filodeg och len crème fraiche. Smakerna är okomplicerade, och njutningen direkt." /Sofia Nilsson

Receptet är hämtat ur boken "Allt gott - Fyra säsonger av måltider att minnas"
Allt gott Fyra säsonger av måltider att minnas Ceena Atelier

Receptet är hämtat ur boken "Allt gott - Fyra säsonger av måltider att minnas"

Cena Atelier, Natur & Kultur

Läs mer

Se Sofia Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 ark filodeg
  • 25 g smör, smält
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl lagrad ost, riven
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 zucchini (liten)
  • ev 6 zucchiniblommor
  • olivolja
  • färsk dill
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.
  2. Dela filodegen på mitten.
  3. Lägg ett ark filodeg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med smör.
  4. Lägg på ytterligare ett ark och pensla med smör. Upprepa med resterande ark.
  5. Bred på crème fraiche men lämna en kant på ca 2 cm.
  6. Strö över osten.
  7. Skala och riv vitlöken.
  8. Skiva zucchinin tunt och blanda med vitlök, 1 msk olja och 0,5 tsk salt. Fördela zucchinin på filodegen.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  10. Blanda zucchiniblommorna med 1 msk olja.
  11. Ta ut plåten och lägg på blommorna och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills flarnet är gyllene.
  12. Strö över lite salt och toppa med dill.