Filopiroger med skinka och spenat

koket.se
Filopiroger med skinka och spenat
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Filopiroger med skinka och spenat

13 ingredienser

30 m

Gör piroger på resterna från julbordet. De blir riktigt goda och matiga!

logo
Sandra Mastio DM

Se Sandra Mastio laga receptet

Ingredienser

portioner piråger
  • 3 ark filodeg
  • 5 cm purjolök
  • 50 g färsk spenat
  • 100 g julskinka
  • 50 g cheddarost (eller annan smakrik ost)
  • 2 msk sötmandel, hackad
  • 1 citron, skalet
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 msk vallmofrö (eller sesamfrön)

Gör så här

  1. Tina filodegen i kylskåp och lägg sedan arken under en fuktig handduk annars torkar de och spricker väldigt snabbt.
  2. Finhacka purjolöken och stek den hastigt tillsammans med spenaten så den precis sjunker ihop. Skär skinkan i små bitar, smula osten och blanda det med mandel, citronzest, crème fraiche och kryddor. Vänd ner purjolök och spenat.
  3. Pensla ett ark filodeg med olivolja och lägg ytterligare ett ark på och upprepa med ett tredje ark. Dela sedan arken i 4 lika breda remsor. Lägg de ark du inte jobbar med under den fuktiga handduken igen.
  4. Lägg fyllning i ena änden av remsan och vik änden diagonalt så du täcker fyllningen och formar en trekant. Vik igen tills remsan är slut och du har en trekantig pirog framför dig. Pensla skarven med lite uppvispat ägg och pensla likaså ovansidan av pirogen och strö över vallmo- eller sesamfrön.
  5. Gör likadant med resterande fyllning och filodegsark. Grädda pirogerna mitt i ugnen på 175 grader tills de är gyllene och frasiga. Servera gärna med en grönsallad.