Finska kåldumplings

Finska kåldumplings
Foto: TV4
Lisa Leván
Lisa Leván

Finska kåldumplings

Av: Lisa Leván

Från: Sveriges mästerkock

29 ingredienser

"Det här receptet är en moderniserad version av finsk kållåda som jag älskade som liten och ännu mer idag." / Lisa

Ingredienser

Fyllning

  • 500 g fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 300 g vitkål
  • 1 dl basmatiris
  • 2 msk kryddpepparkorn, stötta i mortel
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk mejram
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 msk kalvfond
  • 0,5 dl vatten
  • 3-4 msk ljus sirap
  • 2-3 msk ostronsås
  • salt
  • peppar

Deg

  • 6 dl vetemjöl
  • ca 3 dl vatten, varmt

Dippsås söt

  • 4 msk ljus sirap
  • 8 tsk vatten, varmt

Dippsås salt

  • 4 msk sirap
  • 8 tsk vatten, varmt
  • 4 tsk ostronsås
  • olja, till stekning
  • smör

Rårörda lingon

  • 1,5 frysta lingon
  • 1-2 msk strösocker

Till dekorering

  • salladslök

Gör så här

  1. Börja med dumplingsdegen. Blanda hett/varmt vatten med vetemjöl till en smidig deg, den ska inte vara kladdig. Jag brukar först köra i matberedare så att den blir riktigt smidig och sen knåda den på mjölat bakbord till önskad konsistens. Låt vila i plastfolie i ca 20 minuter.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen
  3. Stek löken på medelvärme så att den mjuknar. Tillsätt riven eller hackad vitlök och fläskfärs. Stek tills färsen fått lite färg. Tillsätt alla kryddor utom sirap. Strimla vitkålen, gärna med en mandolin. Hacka dem ytterligare i mindre bitar och häll i färsen tillsammans med lite vatten och fonden. Stek ca 5–10 minuter tillsätt sirap och rör om. Ta åt sidan.
  4. Rör ihop lingonen med sockret.
  5. Kavla ut degen, använd gärna en pastamaskin om du har så får du den lättare jämn och tunn. Om du inte har en pastamaskin så kavla tunt. Stansa ut rundlar med tex en kopp eller stans på ca 10 cm diametern. Lägg på ca 2 tsk fyllning. Vik ihop och nyp till kanten så att dumpningen blir tät.
  6. Stek i olja några minuter tills de får lite färg. Häll på vatten, ca 1/2 cm, och 1 msk smör. Lägg på lock och låt koka 5-6 minuter tills vattnet är borta.
  7. Under tiden som dumplingsen steks, rör ihop dipsåserna. Välj den söta om du gillar en sötare variant eller den salta om du föredrar det. Eller så gör du båda!
  8. Lägg upp dumplingsen på fat. Dekorera med rårörda lingon och strimlad salladslök.

Tips: Om du har ont om tid använd frysta färdiga goyzaark.
Om det blir fyllning över så lägg i en ugnsform och tillaga på 175 grader i 1 h så har du en extrakryddad finsk kållåda. Kan behöva övertäckas med folie mot slutet så att den inte blir för mörk på ytan.