Fish cakes är superpopulärt i många delar av världen. Här bjuder Jennie Walldén på thaiinspirerade fish cakes med en riktigt god dippsås med både sötma och hetta.
4 cm gurka, skalad och skuren i stavar i tändsticksstorlek
0,5 morot, skalad och skuren i stavar i tändsticksstorlek
1 röd chilifrukt, urkärnad och fint hackad
0,5 msk fisksås
Fish cakes
600 g vit fisk i filéer (t ex torsk eller sej)
2 äggvitor
2 limeblad, strimlade
1,5 msk röd currypasta
1 msk fisksås
5 sparrisstänger, tunt skivade
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 knippe färsk koriander, hackad
ev salt
rapsolja, till stekning/fritering
Till servering
jasminris, nykokt
salladsblad
gurka
morot
Gör så här
Dippsås sweet chili
Koka upp vinäger och socker till allt socker löst sig. Tillsätt fisksås, morötter, gurka och chili och ställ åt sidan.
Fish cakes
Skär fisken i mindre bitar och lägg i matberedare. Lägg även i äggvitor, kaffir limeblad, currypasta och fisksås. Kör till en ganska slät blandning. Tillsätt chilifrukten, sparris och koriander och rör samman till en tjock smet.
Forma smeten till köttbullsstora, men lite platta biffar.
Täck en stekpanna med ca 1 cm olja i botten. Halvfritera fish cakesen till de fått vacker gyllene färg och är frasiga.
Servera nyfriterade fish cakes med dippsåsen, jasminris och fräscha grönsaker.