Fisk i kopp

Fisk i kopp
Foto: TV4

Fisk i kopp

Av: Lasse - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h

Läcker rödspätta med kallrökt lax som tillagas i ugn. Serveras med smörslungad potatis och citronsås.

Dryckestips: Vit Bourgogne Louis Jadot eller vitt Jacob´s Creek Un Vined

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödtunga i kopp

  • 6 rödtungafiléer
  • 2 skivor kallrökt lax
  • 200 g skalade räkor i lag
  • 1 knippe dill
  • smör
  • salt
  • peppar

Smörslungad potatis

  • 1 kg potatis
  • 1 msk smör
  • 1 knippe dill

Citronsås à la Lasse

  • 2 dl crème fraîche
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 1 tärning fiskbuljong

Gör så här

Rödtunga

  1. Smöra 4 ugnsfasta kaffekoppar. Lägg 1 cm breda laxskivor som ett kryss i botten. Dela spättafiléerna på längden och klä koppen med fisken. Låt det hänga över kanten lite.
  2. Mixa resterande lax, fisk och räkorna till en slät smet. Salta och peppra. Fyll sedan detta i kopparna. Vik över fisken, så allt är innanför kanterna.
  3. Grädda i ugn ca 15-20 min 175 grader.

Smörslungad potatis

  1. Potatisen skalas, delas i klyftor. Kokas och slungas sedan i smör och dill.

Citronsås

  1. Tvätta och skala citronen. Finstrimla skalen.
  2. Koka dem i vatten ca 1 min. Slå bort vattnet, tillsätt crème fraiche, grädde, buljong och 1 tsk citronsaft. Koka ett par minuter, smaka av med salt.