Såsen får sin spännande mörka färg av katrinplommon i denna annorlunda fiskrätt. Den är söt och mycket god till den kryddiga fisken. Receptet kommer från Tjeckien. Där används karp, men vilken fisk som helst går bra.
Buljong: Skala och skiva löken. Skölj selleristjälkarna, skala palsternackan och moroten och skiva dem. Lägg alla grönsaker i en kastrull och häll på fiskbuljongen. Koka upp och lägg i lagerblad, kryddnejlikor och pepparkorn. Skala och skiva ingefäran och lägg i den, pressa i vitlök och häll i vinäger. Låt buljongen koka i 30 minuter, sila sedan buljongen.
Fiskfiléer: Sjud fiskfiléerna några minuter i fiskbuljongen. Ta upp fisken och lägg den på ett varmt fat, håll den varm. Sila buljongen på nytt.
Sås: Pressa citronen och strimla skalet. Koka katrinplommonen mjuka i och hacka dem. Blanda buljongen med plommonen, häll på citronsaften och rör ner smör, russin, mandel och socker. Låt såsen koka utan lock i några minuter. Häll såsen över fisken.