Läcker fiskgratäng med tunt skivad potatis, torskfilé och en krämig dillsås. Efter gratinering i ugnen toppas gratängen med en krisp på pankoströbröd och räkor.
Skala potatisen. Mandolina eller skär tunna skivor.
Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt 1 tsk salt. Lägg i potatisen. Låt koka ca 10 minuter tills nästan helt färdiggkokt.
Lyft potatisen med hålslev och lägg i den i en bunke eller i fomen som gratängen ska tillagas i. Tillsätt 25 g smör och se till att det täcker alla sidor av potatisen. Smöret kommer smälta av den varma potatisen.
Skär torsken i lite mindre bitar om de är stora. Salta och låt torsken rimma medan resten förbereds.
Smält smöret i en kastrull, ta bort från värmen och rör ner mjölet. Tillsätt fond, vatten, dillfrön och mjölk. Sätt tillbaka kastrullen på värmen, vispa ordentligt så det går ihop till jämn sås.
Tillsätt grädden när såsen har tjocknat. Låt småkoka några minuter.
Vänd ner finhackad dill och finrivet citronskal. Smaka upp med en skvätt citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
Lägg ut potatisen längs med kanterna i en ugnssäker form. Lämna mitten tom där fisken skall ligga.
Lägg fiskbitarna i mitten. Häll såsen över fisken. Tillaga i ugnen i ca 25 minuter tills gratängen fått lite färg i mitten.
Förbered under tiden räkorna. Smält smöret. Riv ner vitlöken och citronzest. Häll över det över räkorna. Smaka av med citronsaft.
Rosta panko i panna med lite olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.
Toppa den färdiga fiskgratängen med räkor, pankokrisp och dekorera med dill.