2 dl lagrad Minimunk (eller annan vällagrad hårdost)
2 msk vit balsamvinäger
2 msk honung
Musselbuljong
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar, skivade
2 klyftor vitlök, skivade
5 cl olivolja
1 fänkål, i strimlor
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
Fiskgryta
1 kg kantareller
100 g rökt fläsk
2 schalottenlökar
1 fänkål
2 knipplökar
1 gul paprika (eller röd paprika)
2 klyftor vitlök
1 förp tomat, grovkrossade
4 dl musselfond
1 tsk thaicurrypulver
200 g vit fisk (t ex torsk i 2x2cm tärningar)
200 g röd fisk, 2x2cm tärningar (t ex lax)
200 g färska räkor, skalade
1 kg kokta musslor i skal (från buljongen)
8 färskpotatisar, kokta
1 msk fiskfond
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
1 dl vitt vin
1 kg kokta kräftor i skal
1 knippe krondill
salt
Gör så här
Dillpesto
Mixa alla ingredienser slätt i matberedare eller med handmixer. Späd ev med lite vatten om lösare konsistens önskas. Smaka av med salt vid behov.
Musselfond
Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka på musslor försiktigt med baksidan på en kniv. De blåmusslor som inte sluter sig ska kasseras.
Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan och tillsätt blåmusslorna. Häll på vin och fiskbuljong.
Lägg på lock och låt koka i 3-4 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig.
Lyft ur musslorna och låt dom svalna, koka ner lite buljongen något.
Fiskgryta
Rensa svampen, skär köttet i 1 cm stora bitar, strimla schalottenlöken. Fräs detta i en stor panna.
Dela paprikan, strimla knipplöken och fänkålen och fräs med svampblandningen.
Häll på musselfonden och de krossade tomaterna och låt koka upp.
Blanda ner crème fraiche och grädde, smaka av med thaicurry.
Låt koka ihop, smaka av med vin och fiskfond och ev. mer thaicurry vid behov.
Blanda ner fisken och låt den stelna i värmen från grytan.
Smaka ev. av med salt. Garnera med musslor och kräftor, låt dessa bli varma. Toppa med skalade räkor och ett knippe krondill. Servera med gott bröd och dillpesto.