Fiskgryta med musslor, krutonger och vitlöksmajonnäs

koket.se
Fiskgryta med musslor, krutonger och vitlöksmajonnäs
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Fiskgryta med musslor, krutonger och vitlöksmajonnäs

20 ingredienser

40 min

Lyxig och lättlagad fiskgryta med tomat som bas. Välj de fisksorter du gillar. Bjud med hemgjorda frasiga krutonger och majonnäs smaksatt med vitlök och gräslök.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Fiskgryta

  • 300 g laxfilé
  • 300 g vit fisk (t ex torsk)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 200 g rotselleri
  • 1 fänkål
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 citron, saften
  • 500 g blåmusslor
  • olivolja
  • salt

Krutonger

  • 100 g bröd, torrt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja

Vitlöksmajonnäs

  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl majonnäs
  • 1 kruka gräslök

Gör så här

Gryta

  1. Börja med fisken. Skär den i ca 2 cm stora bitar. Salta fiskbitarna och låt stå och ca 20 minuter.
  2. Skala och finhacka vitlöken och löken. Skala och skär rotsellerin cm-stora bitar. Skär blekselleri och fänkål i mindre bitar.
  3. Fräs alla grönsaker lite lätt i lite olivolja i en gryta. Tillsätt vin, fiskbuljong och krossade tomater och låt sjuda ca 20 minuter.
  4. Tillsätt fisken och och låt sjuda ca 2 minuter.
  5. Blanda ner musslorna och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av grytan med citronsaft och salt.

Krutonger

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär brödet i tärningar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja. Skala och riv över vitlöken. Salta och blanda runt. Tillaga ca 5 minuter i ugnen tills de fått lite färg.

Vitlöksmajonnäs

  1. Skala och riv vitlöken. Skär gräslöken fint. Blanda majonnäsen med gräslök och vitlök. Smaka av med salt.
  2. Bjud fiskgrytan med krutonger och vitlöksmajonnäs.

Glöm inte att matsortera skal från grönsakerna och musslorna för en mer hållbar matlagning, och njut av din fiskgryta. /Köket-redaktionen