Fiskköttbullar med kaviarstuvad salladslök

Fiskkottbullar med kaviarstuvad salladslok leif mannerstrom
Foto: Tomas Yeh & Charlotte Gawell
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Fiskköttbullar med kaviarstuvad salladslök

16 ingredienser

Till dessa stekta bullar på fiskfärs serveras såklart inte brunsås utan en varm crème fraîche-baserad kaviarsås med salladslök.

När vi ska ha fiskköttbullar med kaviarstuvad salladslök som dagens rätt på Sjömagasinet sprider sig ryktet med blixtens hastighet. Det kan jag förstå, för längre bort från konserverade fiskbullar är det knappast möjligt att komma, industrin må ursäkta. Det är lika enkelt att göra fiskköttbullar som vanliga köttbullar, och det är lika billigt och gott. Efter lanseringen för många år sedan har denna rätt blivit så populär att den numera förkommer på ett flertal restauranger i Göteborg. /Leif

Recept från kokboken Mannerströms helg.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fisk (färs)
  • 2 gula lökar (små)
  • smör, till stekning
  • 1 msk potatis, kokt kall
  • 2 ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 0,5 krm strösocker
  • salt
  • peppar

Lökstuvning

  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk kaviar (Slotts)
  • salt
  • peppar

Servering

  • potatis, kokt (eller pressad)

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
  2. Mosa potatisen med en gaffel i en bunke. Blanda i ägg och ströbröd och låt det svälla en stund.
  3. Blanda i fiskfärsen och den stekta löken, sockra, salta och peppra. Blanda till en smidig smet. Stek gärna ett litet prov för att smaka av kryddningen.
  4. Forma färsen till runda bullar. Snabbast och på restaurangsätt gör du dem genom att lägga färsen i en spritspåse och klicka ut lagom stora bullar.
  5. Stek dem gyllenbruna i smör.

Lökstuvning

  1. Ansa under tiden salladslöken och skär den i mindre bitar. Koka den några minuter i lättsaltat
  2. vatten. Häll av vattnet.
  3. Värm crème fraiche och grädde i en kastrull. Blanda i kaviaren, smaka av sältan samt peppra. Vänd försiktigt ned löken.
  4. Servera allt rykande varmt med kokt eller pressad potatis. Skulle tro att det smakar.