3 msk kimchi, juice (från en äldre kimchi, köpt går bra)
Rabarber beurre blanc
1 schalottenlök
150 ml vitt vin
10 g vitvinsvinäger
300 ml grädde
75 g rabarberjuice, rå
salt
100 g smör, tempererat
Tillbehör
2 klyftor vitlök
30 g smör, tempererat
500 g broccoliskott
matolja (till stekning)
Fisk
2 fjällrödingfilé
salt
Gör så här
Rabarberkimchi
Skala och skär rabarbern i tunna skivor.
Väg upp alla ingredienser och lägg i en steriliserad glasburk. Skaka om och låt stå i ca 10 dagar.
Sätt en gummisnodd några varv runt ”låset” så har du garderat dig från eventuellt kladd som kan uppstå under fermenteringen, lite likt en surdeg. Det går ännu bättre att vakuumpacka om man har möjlighet till det.
Använd som smaksättare i såsen.
Rabarber beurre blanc
Hacka schalottenlök och lägg i en kastrull tillsammans med vinet och vinägern. Reducera till hälften. Sila sedan bort löken.
Reducera ner grädden till 200 ml.
Koka upp vinreduktionen. Addera grädden och smaka upp med rabarberjuice och salt.
Avsluta med att klicka i smör under vispning.
Smaka eventuellt upp med lite rabarberkimchi.
Tillbehör
Riv vitlöken och blanda med smöret.
Koka broccoliskotten hastigt i ca 1 minut.
Stek broccoliskotten i matolja hårt på medelhög värme tills de börjar mjukna något och få ordentligt med färg.
Addera vitlökssmöret precis på slutet och låt det smälta över skotten.
Fisk
Salta fisken.
Dela varje sida i två delar.
Stek fisken med skinnsida ner i en pannan med matolja tills skinnet blir krispigt och fisken går från orange till ljusrosa.
Servering
Servera skotten på sidan av tallriken och fisken intill.
Lägg ut lite av rabarberkimchin och toppa med sås. Avsluta förslagsvis med örter och ätbara blommor.