Fläderpicklad kålrabbi med torskcrème

koket.se
Fläderpicklad kålrabbi med torskcrème
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus

Fläderpicklad kålrabbi med torskcrème

Av: Birgit Malmcrona, Johan Backéus

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

1 h

Fläderpicklad kålrabbi med torsk, saltfermenterade plommon och krispigt ris är en festlig rätt som kan imponera på gästerna i helgen.

Se Birgit Malmcrona laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fläderpicklad kålrabbi

  • 2 kålrabbi
  • 3 dl vatten
  • ca 0,5 dl fläderblomssaft
  • 1 dl ättiksprit 12 %

Rostad kålrabbibuljong

  • skal från kålrabbi
  • salt
  • lag från fläderpicklad kålrabbi

Torskbrandade

  • 300 g torskfilé, med skinn
  • rapsolja
  • 2 potatisar
  • 0,5 dl grädde
  • salt

Saltfermenterade plommon

  • 100 g plommon
  • vatten
  • salt (utan jod)

Krispigt ris

  • 20 g långkornigt ris (svart)

Gör så här

Fläderpicklad kålrabbi

  1. Skala kålrabbi och skiva dem tunt. Spara skalet till senare.
  2. Sjud upp vatten, saft och ättika och låt svalna. Lägg i kålrabbiskivorna och låt stå tills det är dags att servera.

Rostad kålrabbibuljong

  1. Rosta skalet i ugnen tills det är gyllene.
  2. Lägg sedan skalet i en kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.
  3. Sila av och smaka upp med salt och fläderpickelslagen.

Torskbrandade

  1. Lägg torsken i en kastrull och tillsätt rapsolja så att det täcker.
  2. Värm alltsammans på spisen på medellåg värme. Fisken ska bakas försiktigt tills den lätt faller isär.
  3. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Lyft upp torsken och ta bort skinnet.
  5. Lägg torsken i en mixer tillsammans med potatisen. Tillsätt lita av gelatinet (som fisken utsöndrat i kastrullen) samt grädde. Mixa alltsammans till en slät kräm och smaka av med salt.

Saltfermenterade plommon

  1. Tvätta plommonen noga och tag bort kärnan.
  2. Använd en burk med lock som är väl rengjord.
  3. Väg burken innan den fylls.
  4. Tillsätt plommon, vatten och 3% salt (beräknat utifrån den totala vikten av plommon och vatten).
  5. Förslut burken och låt stå 2 veckor i rumstemperatur och sedan 2 veckor i kylskåpet innan den serveras.

Krispigt ris

  1. Hetta upp en stekpanna på hög värme.
  2. Tillsätt riset när pannan är riktigt varm.
  3. Låt riset puffa upp sig lite, ca 10–15 sekunder, innan du sprider ut det på en plåt för att svalna.