Fläderblomsparfait med lakritsmaränger och blåbär

Fläderblomsparfait med lakritsmaränger och blåbär
Foto: TV4

Fläderblomsparfait med lakritsmaränger och blåbär

Av: Elias - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h 30 m

Sommarens fläderblomssaft kan bli dessert året om. Lakritsmaränger och blåbär bryter av mot den söta parfaiten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläderblomsparfait

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft

Lakritsmaränger

  • 2 äggvitor
  • 1 krm ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk lakritspulver
  • 100 g färska blåbär, till garnering (eller avrunna djupfrysta)
  • 20 g färsk citronmeliss, till garnering

Gör så här

Fläderblomsparfait

  1. Vispa äggulorna med sockret kraftigt till fluffigt skum.
  2. Vispa grädden hårt och blanda i den koncentrerade fläderblomssaften. Vänd ner grädden i äggsmeten.
  3. Häll upp smeten i fyra portionsformar och ställ i frysen i 3 timmar. Låt tina lite innan servering.

Lakritsmaränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa äggvitorna två minuter och tillsätt sedan ättikan. Tillsätt socker och lakritspulver långsamt i omgångar och fortsätt vispa tills smeten blivit fast. Smaka av med lakritspulver.
  3. Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda marängerna ca 60 minuter i ugnen.
  5. Garnera parfaiten med marängerna, rikligt med blåbär och avsluta med ett par blad citronmeliss.