Fläderkakor som serveras med jordgubbar och gräddfil

Fläderkakor som serveras med jordgubbar och gräddfil
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Fläderkakor som serveras med jordgubbar och gräddfil

12 ingredienser

30 m

Somriga kakor som är frasiga och härliga och har en touche av fläder!

Ingredienser

portioner stycken
  • 100 g smör
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl neutral olja
  • 2,5 dl strösocker
  • ev 4 fläder (fläderblomsklasar)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 msk vaniljsocker

Till servering

  • gräddfil, sötad med florsocker
  • jordgubbar, skivade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, saft, olja och socker vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp med degkrokar.
  2. Blanda resten av de torra ingredienserna samt de vita blommorna och rör ner allt i smörblandningen.
  3. Rulla degen till ca 45 små bollar och lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till dem försiktigt med en gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter och låt svalna på galler.
  5. Servera kakorna med skivade jordgubbar och gräddfil sötad med lite florsocker.