Flädersorbet med lavendelmaräng

Flädersorbet med lavendelmaräng
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Flädersorbet med lavendelmaräng

17 ingredienser

Dessert med smak av försommaren! Frisk och fräsch sorbet på fläder och citron läggs på en ljuvlig äggkräm och toppas med frasig maräng med lavendel.

Ingredienser

portioner

Sorbet

  • 5 fläderblommor (eller lite koncentrerad fläderblomssaft)
  • 2 dl citronsaft, färskpressad (gärna Amalficitroner)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker

Amarettokakor (ger ca 40 stycken)

  • 1 bittermandel
  • 200 g sötmandel
  • 1,33 dl strösocker
  • 2 msk amarettolikör (Disaronno)
  • 2 äggvitor

Maräng

  • 1 kruka lavendel
  • 250 g florsocker
  • 3 äggvitor

Zabaglione

  • 4 äggulor
  • 50 g strösocker
  • 150 ml amarettolikör (Disaronno)

Garnering

  • färska hallon

Gör så här

Flädersorbet

  1. Koka upp allt i en kastrull och låt svalna. Sila av och kör i glassmaskin.

Amarettokakor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka eller riv bittermandeln. Mixa sötmandeln fint i matberedare. Tillsätt bittermandel och socker, mixa ytterligare.
  3. Häll det mixade i en bunke. Rör ner amaretto och äggvitorna, en i taget.
  4. Forma ca 1 tsk av den kletiga smeten till en slarvig boll, det går lättare om du blöter händerna lite. Rulla i florsocker. Upprepa med resten av smeten. Lägg dem glest på bakpappersklädda plåtar.
  5. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter. Kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiga.

Lavendelmaräng

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Lägg äggvitor och florsocker i en metallskål och värm över ett vattenbad. Rör hela tiden, när det når 50-60 grader så tar du marängen från värmen och vispar den på medelhastighet tills marängen svalnat.
  3. Stryk ut marängsmeten tunt på silikonmattor. Strössla över lavendelblommor och baka i ugnen ca 60 minuter.

Zabaglione

  1. Vispa samtliga ingredienser i en metallskål över vattenbad tills det till tjocknar.

Servering

  1. Servera sorbet med hallon, kakor, zabaglione och maräng.