Flambé Törnquist

Flambé Törnquist
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Flambé Törnquist

14 ingredienser

30 min

"En svensk variant av klassikern Crêpes Suzette, här inspirerad av Steffo Törnquists kärlek till god mat och dryck. Med svenska äpplen, lokalproducerad Pomme de Vie och frisk rosmarin är detta en perfekt hyllning till både Steffo och svenska råvaror." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner

Pannkakor

  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör (till stekning)

Äppelkaramell

  • 4 msk strösocker
  • 0,5 äpple (svensk, gärna med hög syra)
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl äppelmust
  • ca 2-3 droppar citronsaft
  • ca 0,5 krm salt (en liten nypa)
  • 3 msk pomme de vie (från Värmdö Bryggeri, finns det ej ta calvados)
  • 1 kvist färsk rosmarin

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

Pannkakor

  1. Vispa ut mjölet med hälften av mjölken i en bunke till en slät smet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt.
  3. Vispa till en jämn smet.
  4. Stek tunna pannkakor i smör och vik ihop dem i kvartar.

Äppelkaramell

  1. Strö ut sockret i ett jämnt lager i en tjockbottnad och torr stekpanna.
  2. Värm på medelvärme utan att röra tills sockret börjar smälta i kanterna.
  3. Skaka försiktigt pannan då och då så att sockret smälter jämnt och får en vackert gyllene karamellfärg.
  4. Kom ihåg att en ljus karamell ger en mild och len smak medan en mörkare karamell ger en djupare och något bitter ton. Det kan gå fort från perfekt till bränt, var därför beredd att snabbt tillsätta smör, must och äppeltärningar för att stoppa processen när karamellen fått rätt färg.
  5. Tillsätt smör, äppelmust och äppeltärningar i karamellen. Låt allt koka ihop kort tills du har en fin sås.
  6. Smaka av med citronsaft och en liten nypa flingsalt.
  7. Lägg ner pannkakorna och rosmarinkvisten i såsen och låt dem bli glaserade på båda sidor.
  8. Häll över pomme de vie och flambera genom att försiktigt tända med en tändsticka. Låt lågan brinna ut.
  9. Ta bort rosmarinen innan servering.

Servering

  1. Lägg upp pannkakorna på tallrikar.
  2. Toppa med äppelbitar och karamellsås samt servera en kula vaniljglass till.