Flamberade äpplen med vaniljkräm

Michael Björklund KK2023

Flamberade äpplen med vaniljkräm

13 ingredienser

30 m

Gör helgen extra god och lyxig med flamberade äpplen och hemvevad vaniljkräm. Det är både enkelt och otroligt gott!

Ingredienser

portioner

Flamberade äpplen

  • 4 äpplen (gärna åländska)
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron
  • ca 100 g smör
  • ca 2 msk rörsocker
  • ca 4 msk whisky (Apelbrand, Calvados eller rom)
  • godis (Geisha eller annan passlig choklad från fredagsmyset)

Hemvevad gammaldags vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 4 msk strösocker

Gör så här

Flamberade äpplen

  1. Skala äpplena och dela dem i fyra bitar var.
  2. Koka äppelbitarna lätt med ca 1 dl vatten, kanelstång, vaniljstång och lite citronsaft.
  3. Plocka upp äppelbitarna och stek dem i smör. Strö även över lite rörsocker.
  4. Häll över Apelbrand, vinkla pannan och tänd på, eller använd elden från en gasspis. När de flamberats fint så smaka av med lite citronsaft.
  5. Servera direkt med vaniljkräm samt strö hackad Geisha över.

Hemvevad gammaldags vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och lägg i vattenbad tillsammans med grädde, mjölk, äggulor och socker.
  2. Värm upp blandningen till 86 grader under vispning.
  3. Ta sedan av värmen och häll upp den i en skål när den svalnat. Eller fyll en spritspåse.